Skip to main content

Κοσμητολογία - Παρασκευή και Αξιολόγηση Καλλυντικών Προϊόντων

Γενικά

Το ΠΜΣ «Κοσμητολογία - Παρασκευή και Αξιολόγηση Καλλυντικών Προϊόντων» ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ. 1368/20843 (4) απόφαση (ΦΕΚ 2969/24-7-2018, τ.Β’) και ισχύει, όπως ενεκρίθη από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών (αρ. συνεδρ. 134/ 20-4-2018) και τη Συνέλευση του Τμήματος Φαρμακευτικής (αρ. συνεδρ. 425/28-3-2018). Διέπεται από τις διατάξεις τoυ ν. 4485/2017 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές, καθώς και του Εσωτερικού Καανονισμού (βλ. παρακάτω).

Απονεμόμενος Τίτλος

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην Κοσμητολογία - Παρασκευή και Αξιολό-γηση Καλλυντικών Προϊόντων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του ΠΜΣ, οι απόφοιτοι/ες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας του δέρματος, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του δερματικού φραγμού, τις αρχές της ανοσολογίας του δέρματος καθώς και τις δερματολογικές μεθόδους αξιολόγησης της ασφάλειας καλλυντικών προϊόντων (Patch test, «Υποαλλεργικά» Καλλυντικά Προϊόντα).

Επίσης θα είναι σε θέση να κατανοούν τις αρχές ανίχνευσης και καταμέτρησης μικροοργανισμών, καθώς και τα μικροβιολογικά όρια σε διάφορες κατηγορίες καλλυντικών προϊόντων. Επίσης θα γνωρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την εκτίμηση κινδύνου και τον εντοπισμό μικροβιολογικά χαμηλού κινδύνου προϊόντων και να αξιολογούν την αντιμικροβιακή προστασία ενός καλλυντικού προϊόντος. 

Θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ρυθμιστικό Πλαίσιο των Καλλυντικών Προϊόντων, καθώς και την νομοθεσία σχετικά με ειδικές κατηγορίες καλλυντικών προϊόντων και συστατικών τους όπως: αρωματικά (αλλεργιογόνα), αντηλιακά προϊόντα, καρκινογόνα/ μεταλλαξιογόνα. Θα μπορούν να διαχειρίζονται τις κατευθυντήριες γραμμές για τους τεχνικούς ορισμούς και τα κριτήρια για φυσικά και βιολογικά καλλυντικά συστατικά και προϊόντα, και να αναγνωρίζουν και να κατατάσσουν προϊόντα στα όρια της νομοθεσίας (Border-line cosmetics). Τέλος θα γνωρίζουν τις διαδικασίες για την σύνταξη του  Φακέλου Καλλυντικού Προϊόντος (Product Information File, PIF).

Επιπλέον θα γνωρίζουν τα λειτουργικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες καλλυντικοτεχνικές μορφές (ελαιώδεις και λιπαρές ουσίες, επιφανειοδραστικά, πολυμερή, αντιηλιακά φίλτρα, χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικές ουσίες), τα συνθετικά και ημισυνθετικά,, συστατικά φυτικής, ζωικής και ορυκτής προέλευσης, καθώς και τις μεθόδους «επισημοποίησης» πρώτων υλών για χρήση σε καλλυντικά προϊόντα.

Με βάση τις παραπάνω γνώσεις και λόγω της εξάσκησής τους στην την τεχνική παρασκευής διαφόρων καλλυντικοτεχνικών μορφών θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν νέα καλλυντικά προϊόντα και να παρασκευάζουν διάφορες καλλυντικοτεχνικές μορφές όπως: κρέμες, αλοιφές, πλύματα εναιωρήματα, αφρούς, πηκτώματα, ραβδία, ελεύθερες και συμπιεσμένες κόνεις, και αερολύματα. 

Επίσης θα μπορούν να αναπτύσσουν και να επικυρώνουν αναλυτικές μεθοδολογίες και να επιλύουν προβλήματα που αφορούν την ανάλυση επικίνδυνων και απαγορευμένων προσμείξεων, αφού θα γνωρίζουν τις αναλυτικές τεχνικές και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διαχείριση των δειγμάτων για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό δραστικών ουσιών, εκδόχων και προσμείξεων στις διάφορες καλλυντικοτεχνικές μορφές.

Επιπλέον θα γνωρίζουν τις τεχνικές για τον έλεγχο της ποιότητας καλλυντικών προϊόντων, όπως: φυσικοχημικοί έλεγχοι (οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, έλεγχος pH, ιξώδους, ρεολογικών ιδιοτήτων, σταθερότητα και προσδιορισμός του χρόνου ζωής των προϊόντων (Περίοδος Μετά το Άνοιγμα, Χρόνος Ελάχιστης Διατηρησιμότητας) καθώς και τους απαιτούμενους ελέγχους για την εκτίμηση της ασφάλειας των Καλλυντικών Προϊόντων. Θα είναι επίσης σε θέση να γνωρίζουν τις μεθόδους υποστήριξης ισχυρισμών των καλλυντικών προϊόντων και θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν αντίστοιχα πρωτοκόλλων δοκιμών και να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα αυτών. Θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαδικασίες για την σύνταξη της Έκθεσης Αξιολόγησης Ασφαλείας Καλλυντικού Προϊόντος, Αξιολόγηση Κινδύνου (Risk Assessment).

Τέλος θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μεθόδους Βιομηχανικής Παραγωγής Καλλυντικών Προϊόντων (Οργάνωση Εργοστασίου για την Παραγωγή Καλλυντικών Προϊόντων, Σχεδιασμός διαδικασιών, Ροή υλικών και προσωπικού, Διασφάλιση ποιότητας, Σχεδιασμός και Επικύρωση (validation) διεργασιών) και τους κανόνες καλής παραγωγικής πρακτικής (Good Manufacturing Practices, GMP), όπως περιγράφονται στο Ευρωπαϊκό Εναρμονισμένο Πρότυπο ISO 22716:2007 που αφορά στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων.

Προκήρυξη Θέσεων 2024-2025

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΜΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2024-2025 


Πρόγραμμα Μαθημάτων

Νομοθεσία - Εσωτ. Κανονισμός


Συντονισμός - Επιτροπές

Διευθυντής Π.Μ.ΣΚ. Αυγουστάκης

Συντονιστική Επιτροπή 
Κ. Αυγουστάκης
Σ. Χατζηαντωνίου
Β. Μαγκαφά
Σ. Τοπούζης
Μ. Όρκουλα

Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων
Κ. Αυγουστάκης
Σ. Χατζηαντωνίου
Β. Μαγκαφά
Σ. Τοπούζης
Μ. Όρκουλα

Μαθήματα

Τα μαθήματα του προγράμματος είναι όλα υποχρεωτικά & είναι τα εξής :
Επιτροπές