Skip to main content

Εξατομικευμένη Ιατρική

Εξατομικευμένη Ιατρική

Περιγραφή

Ιστορικό - Ίδρυση

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στην Εξατομικευμένη Ιατρική ιδρύθηκε και λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 υποστηριζόμενο από τα τα Τμήματα Ιατρικής και Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Σκοπός

Το ΔΠΜΣ. με τίτλο «Εξατομικευμένη Ιατρική - Personalized Medicine», λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΕΚ 775 (τ. Β’ /10-03-2020) , καθώς και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114 τ. Α ́/04-08-2018). Ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΠΜΣ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 871 (τ. Β’ /05-03-2020) ,.

Τη διοικητική υποστήριξη του Δ.Π.Μ.Σ. αναλαμβάνει το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Εξατομικευμένη Ιατρική - Personalized Medicine» στοχεύει στη παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο γνωστικό αντικείμενο της Εξατομικευμένης Ιατρικής. Η Εξατομικευμένη Ιατρική αποτελεί ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο καλύπτει όλο το διαγνωστικό και θεραπευτικό φάσμα των νόσων. Μελετά το μοριακό-βιολογικό υπόστρωμα των νόσων και το χρησιμοποιεί για την εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών. Γνωστικά αντικείμενα του ΔΠΜΣ αποτελούν τα εξής επιστημονικά πεδία: Μοριακή βιολογία, μεταφραστική έρευνα, φαρμακογο-νιδιωματική, κλινική ιατρική, βιο-ιατρική, βιοτεχνολογία και οικονομικά των στοχευουσών θεραπειών.

Βασικός σκοπός του προτεινόμενου ΠΜΣ είναι να εκπαιδεύσει απόφοιτους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στα πεδία του σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης προγραμμάτων και δράσεων στο πολυδύναμο γνωστικό αντικείμενο της Εξατο-μικευμένης Ιατρικής.

Οι επιπλέον σκοποί του Προγράμματος καλύπτουν τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών και καλύπτουν:

α) Την προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κοινωνικών αναγκών της χώρας.

β) Την υψηλού επιπέδου κατάρτιση επιστημόνων βιοιατρικής κατεύθυνσης στις εφαρμογές της εξατομικευμένης ιατρικής στα πεδία της έρευνας, της διάγνωσης και της θεραπείας των νόσων, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου και στην προαγωγή της υγείας.

γ) Την διεπιστημονική κατάρτιση των νέων επιστημόνων, ώστε να εξασφαλίζεται και να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη της πρωτογενούς επιστημονικής έρευνας είτε στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων είτε η απασχόλησή τους ως στελέχη σε χώρους της Υγείας και σε αναπτυξιακούς χώρους της εθνικής οικονομίας.

δ) Την προετοιμασία των αποφοίτων για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Μεταπτυχιακός Τίτλος

Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην
”Εξατομικευμένη Ιατρική - Personalized Medicine

Διάρκεια Σπουδών - Μαθήματα

Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών είναι δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (Π.Μ. ή ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του ΔΜΣ ανέρχεται σε εξήντα (60), ήτοι 30 ECTS ανά εξάμηνο. Για τη λήψη του Διπλώμα-τος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς στο σύνολο των μαθημάτων του Α’ και του Β’ εξαμήνου.

Πρόγραμμα σπουδών

1ο Εξάμηνο: Μαθήματα και Διδάσκοντες

 
 

Κωδικός

Τίτλος

ECTS

1

EI 101

Μοριακή Βιολογία

8

2

EI 102

Μοριακή Παθολογική Ανατομική

6

3

EI 103

Μοριακή Διαγνωστική-Βιοδείκτες

5

4

EI104

Φαρμακογονιδιωματική

7

5

EI 105

Προηγμένα Θεραπευτικά Συστήματα

4

2ο Εξάμηνο: Μαθήματα και Διδάσκοντες

 

Κωδικός

Τίτλος

ECTS

1

EI 201

Εξατομικευμένη Ιατρική Δημόσια Υγεία και Οικονομικά

6

2

EI 102

Ιατρική Απεικόνιση

4

3

EI 103

Βιοστατιστική - Βιοπληροφορική

4

4

EI104

Μεθοδολογία Κλινικών Μελετών

6

5

EI 105

Κλινικές Εφαρμογές

7

Πληροφορίες

Πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται στον ιστότοπο του προγράμματος και από την Γραμματεία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.