Skip to main content

Διασφάλιση ποιότητας

Το Τμήμα Φαρμακευτικής σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος έχει εναρμονίσει την Πολιτική Ποιότητας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ), με την Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πατρών του Ιδρύματος.

Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας του Τμήματος Φαρμακευτικής εναρμονίζεται με την πολιτική ποιότητας του Ιδρύματος και διατυπώνεται με τη μορφή δήλωσης, η οποία δημοσιοποιείται και εφαρμόζεται με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Έχει ως αντικείμενο την επιδίωξη ειδικών στόχων, σχετικών με τη διασφάλιση ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, τα οποία προσφέρει η ακαδημαϊκή μονάδα.

To Τμήμα Φαρμακευτικής δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας πολιτικής ποιότητας, που θα υποστηρίζει την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του προγράμματος σπουδών, θα προωθεί τον σκοπό και το αντικείμενό του, θα υλοποιεί τους στρατηγικούς του στόχους και θα καθορίζει τα μέσα και τους τρόπους επίτευξής τους, θα εφαρμόζει τις ενδεικνυόμενες διαδικασίες ποιότητας, με τελικό σκοπό τη διαρκή βελτίωσή του.

Ειδικότερα, για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, το Τμήμα δεσμεύεται να εφαρμόσει διαδικασίες ποιότητας που θα αποδεικνύουν:

  1. την καταλληλότητα της δομής και της οργάνωσης του προγράμματος σπουδών
  2. την επιδίωξη μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης
  3. την προώθηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του διδακτικού έργου
  4. την καταλληλότητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού
  5. την προώθηση της ποιότητας και ποσότητας του ερευνητικού έργου των μελών της ακαδημαϊκής μονάδας
  6. τους τρόπους σύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα
  7. το επίπεδο ζήτησης των αποκτώμενων προσόντων των αποφοίτων στην αγορά εργασίας
  8. την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως οι διοικητικές υπηρεσίες, οι βιβλιοθήκες και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας
  9. τη διενέργεια της ετήσιας ανασκόπησης και εσωτερικής επιθεώρησης του συστήματος διασφάλισης ποιότητας του ΠΠΣ καθώς και τη συνεργασία της ΟΜΕΑ με τη ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.

Όραμα / Αποστολή του Τμήματος Φαρμακευτικής

Το Τμήμα Φαρμακευτικής, από την ίδρυσή του (1977) εκπαιδεύει τους φοιτητές του στην Φαρμακευτική Επιστήμη και Τεχνολογία με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστούν ικανοί να αντιμετωπίζουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα, ακεραιότητα, συνεργατικότητα, σεβασμό, και δημιουργικότητα. Παράλληλα, τους προετοιμάζει ώστε να δημιουργούν, αφομοιώνουν και εφαρμόζουν καινοτόμες προσεγγίσεις στην έρευνα και την παραγωγή, να επικοινωνούν την επιστήμη τους, καθώς και να υποστηρίζουν τις ανάγκες του Φαρμακευτικού Επαγγέλματος ως προς την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, την ορθή παρασκευή, έλεγχο, αποθήκευση και διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε φαρμακεία, φαρμακευτικές βιομηχανίες, νοσοκομεία και ρυθμιστικές υπηρεσίες.

Αποστολή του Τμήματος Φαρμακευτικής αποτελούν α) η υψηλής στάθμης άρτια εκπαίδευση των φοιτητών στην Φαρμακευτική Επιστήμη και Τεχνολογία με γνώμονα την Αριστεία και την Ηθική και σκοπό τη δημιουργία της κατάλληλης ανθρώπινης υποδομής η οποία θα υπηρετήσει την Επιστήμη και θα στελεχώσει τους επαγγελματικούς χώρους των φαρμακοποιών στο μέλλον, β) η διαρκής εμβάθυνση στις τρέχουσες, αλλά και τις νέες κατευθύνσεις της φαρμακευτικής επιστήμης και προσαρμογή του ΠΠΣ σε αυτές, γ) η έρευνα σε νέα πεδία της φαρμακευτικής επιστήμης και η συνεισφορά στην εξέλιξη αυτής σε διεθνές επίπεδο, δ) η διασύνδεση με την παραγωγική διαδικασία και τους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης φαρμακοποιών και ε) η συμβολή στη δια βίου εκπαίδευση των αποφοίτων.

Για το σκοπό αυτό, το Τμήμα Φαρμακευτικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξωστρέφεια, και αποδοτική ένταξη στην αγορά εργασίας μέσα από προγράμματα διεθνούς κινητικότητας (ERASMUS+) όπως και απόκτησης εμπειρίας και επαγγελματικών δεξιοτήτων με τη δυνατότητα εκπόνησης πειραματικής διπλωματικής εργασίας και το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης. Το Τμήμα Φαρμακευτικής μεριμνά συστηματικά για τη διαρκή ενημέρωση και κατάρτιση του προσωπικού και των φοιτητών του αναφορικά με τις επιστημονικές εξελίξεις μέσα από την οργάνωση ή την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, προγράμματα ανταλλαγών, προσκλήσεις προς επιστήμονες άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, διαλέξεις ειδικών σε επιμέρους επιστημονικές περιοχές, κ.τ.λ. Επιδιώκει επίσης την παραγωγή και διάχυση ερευνητικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μέσα από τη συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, παρουσιάσεις των μελών του σε συνέδρια, κ.λπ.

Αντικείμενο του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φαρμακευτικής είναι η κατάρτιση των φοιτητών στο πεδίο της Φαρμακευτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και η ανάπτυξη των εργαστηριακών/ερευνητικών δεξιοτήτων τους στο πεδίο αυτό. Συγκεκριμένα, το ΠΠΣ καλύπτει την εις βάθος μελέτη των εγκεκριμένων φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων ως προς τον μηχανισμό δράσης, τον ορθό τρόπο χορήγησης αυτών (Φαρμακολογία, Φαρμακοθεραπεία, Τοξικολογία), την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της χορήγησης αυτών μέσω μελέτης του γονιδιώματος των ασθενών (Φαρμακογονιδιωματική) αλλά και ζητήματα Κλινικής Φαρμακευτικής, Φαρμακευτικής Πρακτικής, Προώθησης (Φαρμακευτικό Μάρκετιγκ) και Φαρμακοοικονομίας. Ασχολείται με την αποκάλυψη νέων μοριακών στόχων φαρμάκων (Mοριακή Φαρμακολογία) και την ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών δομών μέσω σχεδιασμού, σύνθεσης και καθορισμού της δομής τους ή την ανεύρεση και απομόνωσή τους από το φυσικό περιβάλλον και στη συνέχεια τη μελέτη της δράσης τους στον ανθρώπινο οργανισμό (Φαρμακογνωσία, Φαρμακευτική Χημεία, Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία). Επιπλέον, ασχολείται με τον έλεγχο ταυτότητας, καθαρότητας, περιεκτικότητας και σταθερότητας των πρώτων υλών, των φαρμακευτικών προϊόντων, γαληνικών σκευασμάτων και καλλυντικών προϊόντων (Φαρμακευτική Ανάλυση, Φυσικοφαρμακευτική). Τέλος, ασχολείται με τη μορφοποίησή τους, ώστε να μπορούν να χορηγηθούν ανάλογα με τη θεραπευτική τους ένδειξη, καθώς και τη μελέτη της πορείας τους (απορρόφηση, μεταβολισμός, κατανομή, απέκκριση) στο ανθρώπινο σώμα (Φαρμακευτική Τεχνολογία, Βιοφαρμακευτική).

Οι στρατηγικοί στόχοι του Τμήματος, συνδέονται με τους αντίστοιχους του Ιδρύματος και περιλαμβάνουν:

  • Παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου , με έμφαση στη φοιτητοκεντρική μάθηση, τη διαρκή αναβάθμιση του ΠΠΣ μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας ετήσιας αναθεώρησης του ΠΠΣ και την επικαιροποίηση και τυποποίηση των ακαδημαϊκών λειτουργιών και εστίαση στα Μαθησιακά Αποτελέσματα.
    Σε αυτά περιλαμβάνονται:
    • Την σε βάθος κατανόηση ενός μεγάλου εύρους εννοιών, αρχών και θεωριών της Φαρμακευτικής Επιστήμης και των συναφών επιστημονικών πεδίων της Χημείας, Βιολογίας, Φυσιολογίας, Ανατομίας.
    • Την ικανότητα σύνθεσης και απόδοσης των παραπάνω εννοιών και γνώσεων με σύντομο και κατανοητό τρόπο.
    • Την απόκτηση συνόλου εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων που προσδίδουν μοναδική ικανότητα συνεχούς επαγγελματικής ανέλιξης και προσφοράς υπηρεσιών από τους αποφοίτους του στους χώρους των Ιδιωτικών Φαρμακείων, Νοσοκομείων και Κλινικών, σε Ρυθμιστικούς Φορείς και Ασφαλιστικά Ταμεία, στην Φαρμακευτική Βιομηχανία, στη Βιομηχανία Καλλυντικών, καθώς στην Έρευνα.
    • Την πρόσληψη από τους φοιτητές σημαντικών δεξιοτήτων μέσω της Διπλωματικής Εργασίας, όπως
      1. η αναζήτηση, ανάλυση και σύγκριση δεδομένων και πληροφοριών, κάνοντας χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών και πηγών,
      2. η σύνθεση των πληροφοριών, μέσω κριτικής επεξεργασίας δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων,
      3. η απόδοση προφορικά και γραπτά της συνθετικής, δομημένης αυτής γνώσης και
      4. η ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής.

Ιδιαιτέρως, μέσω της Πειραματικής Διπλωματικής Εργασίας, το ΠΠΣ στοχεύει στην απόκτηση από τους φοιτητές εργαστηριακών δεξιοτήτων, ικανότητας γραπτής σύνταξης και προφορικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, αυτονομίας στην λήψης αποφάσεων, και τέλος, ικανότητας αυτόνομης κριτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της εργασίας.

    • Επιπλέον, μέσω της Πρακτικής Άσκησης, οι φοιτητές εξοικειώνονται με ένα υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών επαγγελματικό περιβάλλον (φαρμακείο ανοικτό στο κοινό ή σε νοσοκομείο), που τους προσφέρει σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες σχετικές με:
      1. την πραγματική, καθημερινή λειτουργία ενός φαρμακείου,
      2. την επί του πρακτέου χρήση, εφαρμογή, εμπλουτισμό και ανανέωση των γνώσεων/δεξιοτήτων που έλαβαν στα προηγούμενα έτη σπουδών,
      3. την επαφή και επικοινωνία με ασθενείς η/και πελάτες φαρμακείου (διαπροσωπική αλληλεπίδραση),
      4. την γνωριμία με την οικονομοτεχνική οργάνωση ενός φαρμακείου και
      5. την ικανότητα απόδοσης με εύληπτο και απλό τρόπο της χρήσης και των δράσεων των χορηγούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
  • Βελτίωση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας, τους επιστημονικούς φορείς και τους αποφοίτους του Τμήματος.
  • Παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου με βάση τις διεθνείς εξελίξεις μέσω της προώθησης των ερευνητικών συνεργασιών και αξιοποίηση και διάθεση των αποτελεσμάτων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
  • Προώθηση και αναγνώριση της αριστείας και της καινοτομίας , μέσω της ενθάρρυνσης, της ενίσχυσης και της επιβράβευσης των επιτευγμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διδασκαλία και την έρευνα.
  • Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας με ενίσχυση και προώθηση συνεργασιών, δράσεων δικτύωσης και δημοσιοποίησης και της διεθνούς παρουσίας του Τμήματος, μέσω δράσεων διεθνοποίησης και συγκριτικών αξιολογήσεων με Πανεπιστήμια αντίστοιχου μεγέθους, δίνοντας έμφαση στη διάκριση του Τμήματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
  • Αποτελεσματικότητα των διοικητικών διαδικασιών και βελτίωση των υποδομών του Τμήματος δίνοντας προτεραιότητα στη Φοιτητική Μέριμνα.

Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που καταγράφονται στο Εγχειρίδιο Ποιότητας του Ιδρύματος, εφαρμόζονται στο επίπεδο του Τμήματος με την κατά περίπτωση απαιτούμενη εξειδίκευση. Όλες οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας του Τμήματος Φαρμακευτικής υπόκεινται σε επιθεώρηση και ανασκόπηση, η οποία διενεργείται σε ετήσια βάση από την ΟΜΕΑ σε συνεργασία με την ΜΟΔΙΠ του Ιδρύματος.

 

Γραμματεία

Η Γραμματεία δέχεται τους φοιτητές όλες τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 10:00 – 14:00.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+302610962300


Γενικές πληροφορίες