Skip to main content

Δι-Iδρυματικές Μεταπτυχιακές Σπουδές

ΝΑΝΟΦAΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡHΓΗΣΗ ΦΑΡΜAΚΩΝ (NANOMED)

Ίδρυση

Ίδρυση και λειτουργία Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mundus, του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Paris Descartes (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο Pavia (Ιταλία) και το Πανεπιστήμιο Angers (Γαλλία), με τίτλο «Νανοφάρμακα για την χορήγηση φαρμάκων» ("Nanomedicines for Drug Delivery" -NANOMED). 

ΦΕΚ Λειτουργίας

1η Τροποποίηση

2η Τροποποίηση

Τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος όσον αφορά στις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική Επικράτεια θα έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το συντονισμό της λειτουργίας του Π.Μ.Σ. αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο των Παρισίων Paris Descartes (Γαλλία), σύμφωνα με το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας. 

Σκοπός

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη εκπαίδευση στον Σχεδιασμό, την Παρασκευή, τον φυσικοχημικό και μορφολογικό Χαρακτηρισμό, και στην Εκτίμηση της in vivo πορείας / συμπεριφοράς νανοδομημένων μορφών για χορήγηση ή/και στόχευση Φαρμάκων (ή/και διαγνωστικών), καθώς και στον έλεγχο και την βελτίωση των υλικών παρασκευής και των μεθόδων παρασκευής τους. Ο σκοπός αυτός θα συμβάλει στη δημιουργία επιστημονικού δυναμικού ικανού να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα και μελλοντικά προβλήματα χορήγησης φαρμάκων και να αναπτύξει νέα τεχνογνωσία και αποτελεσματική μεθοδολογία στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να αναπτύξουν προηγμένες φαρμακομορφές ή σκευάσματα για χορήγηση/στόχευση φαρμάκων, ή αλλιώς Νανοφάρμακα, χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα της νανοτεχνολογίας.
Επιπρόσθετα, θα μπορούν να διερευνήσουν την χρήση νέων υλικών για παρασκευή νανομορφών, νέων μεθόδων παρασκευής και χαρακτηρισμού τους, καθώς και εκτίμησης τής in vivo συμπεριφοράς τους (μετά την χορήγησή τους), καθώς και να προτείνουν νέες μεθόδους βιομηχανικής παρασκευής τους υπό συνθήκες συμβατές με τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς κανονιστικές διατάξεις. Κύρια χαρακτηριστικά του Προγράμματος είναι η διεπιστημονικότητα καθώς και η διαπολιτισμικότητα όσον αφορά στους διδάσκοντες, τα μαθησιακά αντικείμενα και την προσέγγιση των προβλημάτων.

Διάρκεια Λειτουργίας ΠΜΣ - Χρονική Διάρκεια για την Απονομή ΜΔΕ

Το Κοινό ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 11α, του άρθρου 80, του ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195 τ.Α ́), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα.

Μεταπτυχιακοί Τίτλοι

Το κοινό ΠΜΣ απονέμει χωριστό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) με τίτλο: 

“Νανοφάρμακα για την Χορήγηση Φαρμάκων”
("Nanomedicines for Drug Delivery" - NANOMED)

από το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και αντίστοιχα μεταπτυχιακά διπλώματα από τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο Κοινό ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Φαρμακευτικής, Χημείας, Βιολογίας, Χημικών Μηχανικών και άλλων συναφών τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που είναι αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο Paris Descartes των Παρισίων, όπου θα γίνεται η αρχική υποβολή των φακέλων υποψηφιοτήτων, και η αρχική εκτίμηση της επιλεξιμότητας των υποψηφίων. Η επιλογή των φοιτητών, από τον κατάλογο των επιλέξιμων υποψήφιων, θα γίνεται από ειδική επιτροπή επιλογής (Επιτροπή παιδαγωγικών ζητημάτων) που περιλαμβάνει δύο μέλη ΔΕΠ από κάθε ένα από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία θα δέχεται για εγγραφή πτυχιούχους άλλων Πανεπιστημίων αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Συμμετέχοντα Πανεπιστήμια - Πληροφορίες

    • Paris Descartes University, France (Prof. Karine Andrieux, Dr. Caroline Roques)
    • University of Patras, Greece (Prof. Sophia Antimisiaris)
    • Pavia University, Italy (Prof. Carla Caramella, Dr. Christina Bonferoni)
    • Angers University, France (Prof. Marie-Claire Venier, Dr. Emilie Roger)

Πληροφορίες

Πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται στον ιστότοπο του προγράμματος και επίσης:

Καθ. Σοφία Αντιμησιάρη
Τηλ: 2610 962332
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.