Skip to main content

Δι-Iδρυματικές Μεταπτυχιακές Σπουδές

Νανοφάρμακα για την Χορήγηση Φαρμάκων (NANOMED)

Ίδρυση - Σκοπός

Ίδρυση και λειτουργία Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mundus, του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Paris Descartes (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο Pavia (Ιταλία) και το Πανεπιστήμιο Angers (Γαλλία), με τίτλο «Νανοφάρμακα για την χορήγηση φαρμάκων» ("Nanomedicines for Drug Delivery" -NANOMED). 

Τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος όσον αφορά στις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα στην Ελληνική Επικράτεια θα έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το συντονισμό της λειτουργίας του Π.Μ.Σ. αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο των Παρισίων Paris Descartes (Γαλλία), σύμφωνα με το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας. 

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη εκπαίδευση στον Σχεδιασμό, την Παρασκευή, τον φυσικοχημικό και μορφολογικό Χαρακτηρισμό, και στην Εκτίμηση της in vivo πορείας / συμπεριφοράς νανοδομημένων μορφών για χορήγηση ή/και στόχευση Φαρμάκων (ή/και διαγνωστικών), καθώς και στον έλεγχο και την βελτίωση των υλικών παρασκευής και των μεθόδων παρασκευής τους. Ο σκοπός αυτός θα συμβάλει στη δημιουργία επιστημονικού δυναμικού ικανού να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα και μελλοντικά προβλήματα χορήγησης φαρμάκων και να αναπτύξει νέα τεχνογνωσία και αποτελεσματική μεθοδολογία στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.

Απόκτηση Διπλώματος - Χρονική Διάρκεια

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα.

Για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ο/η Μεταπτυχιακός/-ή Φοιτητής/-τρια απαιτείται να συμπληρώσει συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS) ως εξής:

α) Ενενήντα (90) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων των τριών πρώτων εξαμήνων

β) Τριάντα (30) ECTS από την εκπόνηση, συγγραφή και παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο 4ο εξάμηνο.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές είναι υποχρεωτική. Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται δια ζώσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  υποχρεωτικά μαθήματα στο πρώτο (S1) , δεύτερο (S2) και τρίτο εξάμηνο (S3), καθώς και υποχρεωτική εκπόνηση 6μηνης διπλωματικής στο τέταρτο εξάμηνο (S4), σύμφωνα με την παρακάτω περιγραφή.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν και να κατέχουν τα ακόλουθα:

  • τις τεχνικές και τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό/υπολογισμό των απαιτούμενων φυσικοχημικών ιδιοτήτων ενός φαρμάκου, που διέπουν την απόφαση για την επιλογή του βέλτιστου τύπου σκευάσματος και της βέλτιστης οδού χορήγησης για ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν
  • τις διαφορές των τύπων φαρμακομορφών σύμφωνα με τη φυσική κατάσταση του φαρμάκου και την οδό χορήγησης, καθώς και τις απαιτήσεις για ποιοτικό έλεγχο των δοσολογικών μορφών·
  • τις τεχνικές και τις μεθοδολογίες για την παρασκευή διαφορετικών τύπων Φαρμακευτικών Δοσολογικών Μορφών και τις βασικές απαιτήσεις για συστατικά και βιομηχανικές ρυθμίσεις για την παραγωγή διαφορετικών τύπων δοσολογικών μορφών ανάλογα με την οδό χορήγησης
  • τις έννοιες των δοσολογικών μορφών οξείας αποδέσμευσης και παρατεταμένης/παρατεταμένης αποδέσμευσης και την κινητική που ρυθμίζει τον σχεδιασμό των μορφών δοσολογίας ελεγχόμενης αποδέσμευσης· μεθόδους σχεδιασμού και διαμόρφωσης τέτοιων μορφών δοσολογίας
  • προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της ποιότητας των δοσολογικών μορφών, σύμφωνα με ρυθμιστικούς κανόνες.
  • προηγμένες και νέες μεθόδους που εφαρμόζονται στις μέρες μας για το σχεδιασμό σκευασμάτων και καινοτόμες τεχνικές και μεθοδολογίες που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη Φαρμακευτικών προϊόντων. τη στρατηγική για το σχεδιασμό πειράματος και την ποιότητα από το σχεδιασμό.
  • τη στρατηγική και τη λογική εφαρμογής της Νανοτεχνολογίας για το σχηματισμό συστημάτων/φορέων χορήγησης νανοσωματιδίων φαρμάκων
  • τις ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά τη βιοσυμβατότητα των Νανοφαρμάκων.
  • τις τεχνικές και τη μεθοδολογία για την Παρασκευή (σε εργαστηριακή και βιομηχανική κλίμακα) διαφορετικών τύπων Νανοφαρμάκων
  • τις διαφορές μεταξύ των τύπων νανοφαρμάκων και τις απαιτήσεις ανάλογα με τη συγκεκριμένη θεραπευτική ή/και διαγνωστική εφαρμογή καθώς και την έννοια και τις στρατηγικές της στόχευσης φαρμάκων (παθητική/ενεργητική) με χρήση νανοφαρμάκων
  • τις μεθόδους παρασκευής νανοφαρμάκων, τον χαρακτηρισμό τους και την αξιολόγηση της απόδοσής τους με μεθόδους in vitro και in vivo
  • τη δομή και τις ιδιότητες των βιολογικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων (πεπτίδια, πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα, αντισωμάτων), τις μεθόδους παραγωγής τους και τον τρόπο χρήσης τους στη Φαρμακευτική· βασικές έννοιες της ανοσολογίας και των εμβολίων. βασικές προσεγγίσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την προετοιμασία ενός εμβολίου και για τη σύνθεση βιολογικών φαρμάκων
  • τη συστηματική ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για ένα συγκεκριμένο επιστημονικό ερώτημα και την κριτική αξιολόφηση των δημοσιεύσεων
  • τις τεχνικές βελτιστοποίησης νανοφαρμάκων ανάλογα με τις θεραπευτικές ή διαγνωστικές απαιτήσεις, την οδό χορήγησης κ.λπ., πώς ένα νανοφάρμακο μπορεί να πάει από το εργαστήριο στην κλινική και τελικά στην αγορά, τι να εξετάσει και πώς να οργανώσει κάθε βήμα.
Διασφάλιση Ποιότητας και Αξιολόγηση

Διασφάλιση Ποιότητας και Αξιολόγηση
Η διασφάλιση ποιότητας του κοινού ΔΠΜΣ NANOMED, βασίζεται τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά μέτρα αξιολόγησης. Σύμφωνα με το ειδικό Συμφωνητικό Συνεργασίας της κοινοπραξίας (ConsortiumAgreement),  προβλέπεται η σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) και Στρατηγικού Συμβουλίου (Strategic Board)  με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Η εξωτερική αξιολόγηση/διασφάλιση ποιότητας εξασφαλίζεται με τη διοργάνωση περιοδικών συνολικών αξιολογήσεων, υπό την ευθύνη του Στρατηγικού Συμβουλίου. Αυτή η αξιολόγηση πραγματοποιείται στο τέλος κάθε πρόσληψης του NANOMED EMJMD (δηλαδή όταν αποφοιτούν οι φοιτητές κάθε εισαγωγής φοιτητών). Στο Στρατηγικό Συμβούλιο προβλέπεται και συμμετοχή εξωτερικών μελών που δεν ανήκουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, όπως είναι οι σημερινοί ή μελλοντικοί Συνδεδεμένοι Εταίροι. Επιπλέον το πρόγραμμα αξιολογείται περιοδικά από την αρμόδια επιτροπή της ECAEA (European Education and Culture Executive Agency), που είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα Erasmus Mundus, τόσο για τη διασφάλιση της ποιότητας του όσο και για τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων.

Εσωτερικοί μηχανισμοί διασφάλισης ποιότητας:

  • Κάθε μεμονωμένο μάθημα αξιολογείται μετά από την εξέταση με τη μορφή ερωτηματολογίων που πρέπει να συμπληρωθούν. Έχει αναπτυχθεί ένα κοινό έντυπο αξιολόγησης για τα μαθήματα και το NANOMED EMJMD, ανά εξάμηνο ή/και τόπο διδασκαλίας των μαθημάτων. Υπαρχουν συνολικά πέντε έντυπα.
  • Τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης (έντυπα αξιολόγησης) αναλύονται στο τέλος κάθε εξαμήνου.
  • Στη συνέχεια το Στρατηγικό Συμβούλιο συζητάει τα αποτελέσματα αυτών των διαφορετικών αξιολογήσεων και κάνει συστάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος σπουδών που υποβάλει στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Από το 2017 έως σήμερα έχουν γίνει τροποποιήσεις στην ύλη των μαθημάτων από τις συστάσεις των φοιτητών σχετικά με υπερκαλύψεις ύλης και άλλα θέματα (π.χ. έχουν προστεθεί θέματα στην ύλη κάποιων μαθημάτων ώστε να είναι πιο κατανοητά από φοιτητές άλλου υπόβαθρου), ενώ έχουν επίσης γίνει όποιες αλλαγές ήταν εφικτό να γίνουν όσον αφορά την οργάνωση της κινητικότητας και την παρεχόμενη βοήθεια προς τους φοιτητές σε σχέση με θέματα που αφορούν τη χορήγηση βίζας, και αδειών παραμονής, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, και άλλα. 

Όσον αφορά στην σύσταση και τις αρμοδιότητες των επιτροπών:

  • Η Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) αποτελείται από τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο από κάθε μέλος της Κοινοπραξίας, και είναι υπεύθυνη για όλες τις αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση του NANOMED EMJMD (πρόγραμμα σπουδών, αξιολογήσεις, πρόοδος μαθητή, διασφάλιση ποιότητας) και διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα μαθημάτων εντός της Κοινοπραξίας είναι συνεπές με τους στόχους του προγράμματος σπουδών.

Οι δραστηριότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής περιλαμβάνονται στο ακόλουθο ετήσιο πρόγραμμα:

  1. Μάρτιος – Μάιος: Επιλογή φοιτητών (υπότροφοι και αυτοχρηματοδοτούμενοι). Οι κάτοχοι υποτροφιών θα επιλεγούν πριν από τις 15 Απριλίου. Οι αυτοχρηματοδοτούμενοι φοιτητές θα επιλεγούν πριν από τις 31 Μαΐου
  2. Σεπτ. – Οκτ.: θέματα και προορισμοί εκπόνησης της 3μηνης εργαστηριακής εργασίας και της Διπλωματικής 
  3. Ιούλιος: τελική επικύρωση για να συμφωνηθεί ποιος από τους μαθητές πέρασε επιτυχώς το NANOMED EMJMD όσον αφορά τις βαθμολογίες και τα αποτελέσματά του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή διεξάγει αυτές τις δραστηριότητες μέσω φυσικών συναντήσεων ή τηλεδιασκέψεων. Όποτε είναι δυνατόν, η Εκτελεστική Επιτροπή προσπαθεί να καταλήξει σε συναίνεση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό λαμβάνεται η απόφαση της πλειοψηφικής ψηφοφορίας  κάθε μέλους της Κοινοπραξίας.

  • Tο Στρατηγικό Συμβούλιο (Strategic Board) αποτελείται από: Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τέσσερις εκλεγμένους φοιτητές από την ίδια εισαγωγή (κάθε φοιτητής να έχει διαφορετική διαδρομή κινητικότητας), και τουλάχιστον ένα μέλος Συνδεδεμένων Εταίρων (που προβλέπονται απο το Συμφωνητικό).
  1. Στόχος του Στρατηγικού Συμβουλίου είναι να κάνει συστάσεις για προσαρμογή και βελτίωση σε παιδαγωγικές και οργανωτικές πτυχές του NANOMED EMJMD. Αυτές οι συστάσεις είναι μόνο συμβουλευτικές. Η εκτελεστική επιτροπή είναι υπεύθυνη για να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις συστάσεις.
  2. Το Στρατηγικό Συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά το χρόνο τον Ιούλιο, μετά το ετήσιο Summer schooland Workshop για φοιτητές.
Μεταπτυχιακοί Τίτλοι

Το κοινό ΠΜΣ απονέμει χωριστό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) με τίτλο:

“Νανοφάρμακα για την Χορήγηση Φαρμάκων”
("Nanomedicines for Drug Delivery" - NANOMED)

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο Κοινό ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Φαρμακευτικής, Χημείας, Βιολογίας, Χημικών Μηχανικών και άλλων συναφών τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που είναι αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο Paris Descartes των Παρισίων, όπου θα γίνεται η αρχική υποβολή των φακέλων υποψηφιοτήτων, και η αρχική εκτίμηση της επιλεξιμότητας των υποψηφίων. Η επιλογή των φοιτητών, από τον κατάλογο των επιλέξιμων υποψήφιων, θα γίνεται από ειδική επιτροπή επιλογής (Επιτροπή παιδαγωγικών ζητημάτων) που περιλαμβάνει δύο μέλη ΔΕΠ από κάθε ένα από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία θα δέχεται για εγγραφή πτυχιούχους άλλων Πανεπιστημίων αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Συμμετέχοντα Πανεπιστήμια
  • Université Paris Cité, France (Prof. Karine Andrieux, Dr. Caroline Roques)
  • University of Patras, Greece (Prof. Sophia Antimisiaris)
  • Pavia University, Italy (Prof. Carla Caramella, Dr. Christina Bonferoni)
  • Angers University, France (Prof. Marie-Claire Venier, Dr. Emilie Roger)

Μαθήματα

A’ Eξάμηνο

Όλοι οι φοιτητές στο Université Paris Cité [FR]

Γ’ Eξάμηνο

Κύκλος Εξειδικευμένων Μαθημάτων για το Εξάμηνο Ειδίκευσης

Επιλογή 1. Μαθήματα Πανεπιστημίου Université d’Angers (Γαλλία)

Επιλογή 2. Μαθήματα Πανεπιστημίου Università degli studi di Pavia (Ιταλία)

B’ Eξάμηνο

Όλοι οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και 3μηνη Εργαστηριακή Εργασία σε ένα απο τα τέσσερα Πανεπιστήμια ή σε συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια

Δ’ Εξάμηνο

Σε ένα απο τα τέσσερα Πανεπιστήμια ή σε Συνεργαζόμενο Ίδρυμα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται στον ιστότοπο του προγράμματος και επίσης:

Καθ. Σοφία Αντιμησιάρη
Τηλ: 2610 962332
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κεντρική Ιστοσελίδα Προγράμματος EMJMD NANOMED